Investigatii Cardiologice


Cunoscuta si sub denumirea de ECG sau EKG, electrocardiograma este un test simplu si nedureros care detecteaza si inregistreaza activitatea electrica a inimii. Un EKG poate arata cat de repede bate inima, daca ritmul batailor inimii este normal sau neregulat si care este forta impulsurilor electrice care trec prin fiecare parte a inimii.

Electrocardiograma poate fi efectuata in cadrul unui control de rutina pentru o boala de inima, dar poate fi utilizata si pentru detectarea unor patologii cardiace, precum infarctul, aritmiile sau bataile neregulate si insuficienta cardiac. Rezultatele acestei investigatii pot sugera si alte probleme cardiovasculare.

Pentru efectuarea electrocardiogramei pacientul sta intins pe pat. Se ataseaza 12 electrozi la nivelul pieptului, al mainilor si picioarelor. Parul in exces trebuie indepartat de pe piele pentru a ajuta la lipirea electrozilor. Electrozii  sunt conectati prin cabluri la aparatul care inregistreaza si printeaza activitatea electrica a inimi pe o hartie termica. Dupa inregistrare electrozii sunt indepartati.

Efectuarea electrocardiogramei nu are riscuri serioase. Nu se descarca socuri electrice in timpul testului. Poate aparea o usoara iritatie pe piele la locul unde au fost atasati electrozii.

Ecocardiografia transtoracica este o investigatie nedureroasa ce foloseste ultrasunetele pentru a crea imagini in miscare ale inimii. Imaginile arata dimensiunile si forma inimii, permitand aprecierea functionarii valvelor si camerelor inimii.

Prin ecocardiografie se pot identifica zone din muschiul inimii care nu se contracta bine din cauza alimentarii slabe cu sange dupa un infarct miocardic. Cu ajutorul Doppler-ului color se poate vedea cat de bine circula sangele prin camerele inimii si prin valve.

Se pot identifica cu ajutorul ecocardiografiei cheaguri de sange in interiorul inimii, acumularea de lichid in interiorul sacului ce inveleste cordul (pericard) sau problem ale aortei. Aorta este artera principal care transporta sangele bogat in oxigen de la inima in tot corpul.

Ecografia cardiaca poate identifica problemele de inima si la copii.

Doctorul va poate recomanda efectuarea unei ecografii daca aveti semne sau simptome cardiace. De exemplu, dispneea si edemele la membrele inferioare sunt semne posibile de insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca apare atunci cand inima nu poate pompa suficient sange in organism; ecografia poate aprecia cat de eficient este pompat sangele in tot corpul.

Tot prin ecografie se poate descoperi cauza suflurilor cardiace, unele dintre ele fiind normale, altele reprezentand semnul unei boli.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale reprezinta masurarea tensiunii arteriale la un pacient in timpul activitatii sale obisnuite. In mod normal aparatul de masurat tensiunea este purtat pe o perioada de 24 ore. Aparatul de masurat este atasat la o curea purtata in jurul taliei pacientului si este conectat la o manseta in jurul bratului. Aparatul are dimensiuni reduse astfel incat se pot desfasura activitatile zilnice obisnuite si chiar se poate dormi cu el atasat.
Tensiunea este masurata la intervale regulate in timpul zilei, de obicei la fiecare 15-30 minute, si la 30-60 minute in timpul noptii. Aparatul trebuie purtat si in timpul noptii, putand fi pus sub perna sau pe pat in timpul somnului.

Deoarece testul este indicat pentru a afla care este tensiunea arteriala obisnuita, este important sa se respecte rutina zilnica, activitatile normale, cu exceptia dusurilor sau a spalatului in cada sau piscina.
Dupa 24 ore aparatul va fi returnat la cabinet. El a stocat toate masuratorile care vor putea fi printate si analizate.
Aceasta montorizare poate fi indicata in mai multe situatii:
– Daca tensiunile gasite la cabinet sunt mult mai mari decat cele de acasa (efectul halatului alb)
– Pentru a vedea eficienta terapiei antihipertensive
– Pentru a observa daca tensiunea se mentine ridicata in timpul noptii, situatie in care schema de tratament trebuie reajustata

Un Holter este un aparat portabil ce masoara si inregistreaza activitatea electrica a inimii pe o durata de 24 ore sau atat cat va recomanda doctorul dumneavoastra. Aparatul este conectat prin cabluri la electrozii care sunt lipiti pe piele.
Monitorizarea Holter este indicata pentru a vedea daca bataile inimii sunt rapide, lente sau neregulate sau daca medicatia indicata in aceste situatii este eficienta.
Purtarea aparatului nu comporta nici un risc si nu este dureroasa.

  • Ecografie Doppler artere carotide
  • Ecografie Doppler arterial/venos membre inferioare/superioare