Cunoscuta si sub denumirea de ECG sau EKG, electrocardiograma este un test simplu si nedureros care detecteaza si inregistreaza activitatea electrica a inimii. Un EKG poate arata cat de repede bate inima, daca ritmul batailor inimii este normal sau neregulat si care este forta impulsurilor electrice care trec prin fiecare parte a inimii.
Electrocardiograma poate fi efectuata in cadrul unui control de rutina pentru o boala de inima, dar poate fi utilizata si pentru detectarea unor patologii cardiace, precum infarctul, aritmiile sau bataile neregulate si insuficienta cardiac. Rezultatele acestei investigatii pot sugera si alte probleme cardiovasculare.
Pentru efectuarea electrocardiogramei pacientul sta intins pe pat. Se ataseaza 12 electrozi la nivelul pieptului, al mainilor si picioarelor. Parul in exces trebuie indepartat de pe piele pentru a ajuta la lipirea electrozilor. Electrozii sunt conectati prin cabluri la aparatul care inregistreaza si printeaza activitatea electrica a inimi pe o hartie termica. Dupa inregistrare electrozii sunt indepartati.
Efectuarea electrocardiogramei nu are riscuri serioase. Nu se descarca socuri electrice in timpul testului. Poate aparea o usoara iritatie pe piele la locul unde au fost atasati electrozii.