Ecocardiografie

Ecocardiografia transtoracica este o investigatie nedureroasa ce foloseste ultrasunetele pentru a crea imagini in miscare ale inimii. Imaginile arata dimensiunile si forma inimii, permitand aprecierea functionarii valvelor si camerelor inimii.

Prin ecocardiografie se pot identifica zone din muschiul inimii care nu se contracta bine din cauza alimentarii slabe cu sange dupa un infarct miocardic. Cu ajutorul Doppler-ului color se poate vedea cat de bine circula sangele prin camerele inimii si prin valve.

Se pot identifica cu ajutorul ecocardiografiei cheaguri de sange in interiorul inimii, acumularea de lichid in interiorul sacului ce inveleste cordul (pericard) sau problem ale aortei. Aorta este artera principal care transporta sangele bogat in oxigen de la inima in tot corpul.

Ecografia cardiaca poate identifica problemele de inima si la copii.

Doctorul va poate recomanda efectuarea unei ecografii daca aveti semne sau simptome cardiace. De exemplu, dispneea si edemele la membrele inferioare sunt semne posibile de insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca apare atunci cand inima nu poate pompa suficient sange in organism; ecografia poate aprecia cat de eficient este pompat sangele in tot corpul.

Tot prin ecografie se poate descoperi cauza suflurilor cardiace, unele dintre ele fiind normale, altele reprezentand semnul unei boli.

Categories:

admin