ABPM (Monitorizare TA 24h)

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale reprezinta masurarea tensiunii arteriale la un pacient in timpul activitatii sale obisnuite. In mod normal aparatul de masurat tensiunea este purtat pe o perioada de 24 ore. Aparatul de masurat este atasat la o curea purtata in jurul taliei pacientului si este conectat la o manseta in jurul bratului. Aparatul are dimensiuni reduse astfel incat se pot desfasura activitatile zilnice obisnuite si chiar se poate dormi cu el atasat.

Tensiunea este masurata la intervale regulate in timpul zilei, de obicei la fiecare 15-30 minute, si la 30-60 minute in timpul noptii. Aparatul trebuie purtat si in timpul noptii, putand fi pus sub perna sau pe pat in timpul somnului.

 

Deoarece testul este indicat pentru a afla care este tensiunea arteriala obisnuita, este important sa se respecte rutina zilnica, activitatile normale, cu exceptia dusurilor sau a spalatului in cada sau piscina.

Dupa 24 ore aparatul va fi returnat la cabinet. El a stocat toate masuratorile care vor putea fi printate si analizate.

Aceasta montorizare poate fi indicata in mai multe situatii:

  • Daca tensiunile gasite la cabinet sunt mult mai mari decat cele de acasa (efectul halatului alb)
  • Pentru a vedea eficienta terapiei antihipertensive
  • Pentru a observa daca tensiunea se mentine ridicata in timpul noptii, situatie in care schema de tratament trebuie reajustata
Categories:

admin